DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BANKOĞLU’NDAN TTK KURA SONUCUNA TEPKİ!..

Yayınlanma Tarihi :
BANKOĞLU’NDAN TTK KURA SONUCUNA TEPKİ!..

400 KİŞİLİK KURAYI NEDEN BARTIN’DA ÇEKTİNİZ?

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın’dan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) alınacak toplam 400 maden işçi alımı kurası için nihai liste belirlenmesinin ardından işçilerin Zonguldak’a yönlendirilmesine sert tepki gösterdi.

400 KİŞİDEN NASIL OLUR DA SADECE 105 KİŞİ AMASRA’YA VERİLİR?

CHP’li Bankoğlu açıklamasında şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl 20 Ekim’de kura çekilerek Bartın’dan TTK’ye 400 işçinin alınacağı söylendi; kuralar çekildi, nihai liste belirlendi. Bu süreçte AKP’li Bakan ve Milletvekili başta olmak üzere iktidar yetkilileri davulla zurnayla medyayı da dahil ederek işe alımları müjdelediler. İşsizliğin çok yoğun şekilde yaşandığı bu dönemde TTK’ye işe alımların yapılmasını hepimiz olumlu karşıladık, karşılıyoruz. Ancak nihai listeye baktığımızda bambaşka bir durum söz konusu. Kurada iş başı yapılacak müessese Bartın olarak belirtilmesine rağmen nihai listede görüyoruz ki işe alınacak madenciler Zonguldak’a, Kozlu’ya, Armutçuk’a, Karadon’a yönlendirilmiş. İlk etapta TTK’de işe başlayacak 1114 işçinin yaklaşık 80’i Amasra’ya verilmiş; ikinci etapla birlikte bu sayı 110’u ancak buluyor. Bartın’da yaşayan ve Amasra için kuraya başvuran kişileri Zonguldak’a yolluyorlar. 400 kişiden nasıl olur da sadece 110 kişi Amasra’ya verilir? Burada amaç nedir?”

BARTIN’IN SOSYOEKONOMİK YAPISI OLDUKÇA KÖTÜ ETKİLENECEK

“Sorumuz aslında çok basit: Kurada “işe başlayacağı yer” diye Bartın’ı belirttikten sonra hangi gerekçeyle işçileri Zonguldak’a yönlendiriyorsunuz? Öyleyse 400 kişilik kurayı neden Bartın’da çektiniz? Öğrendiğimiz kadarıyla 400 kişiden sadece 110 kişi Amasra’da iş başı yaptırılacak. Sendikalar, aileler, herkes bu duruma tepkili. Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda madenciler açıklama yaptılar. Zonguldak’a yönlendirilen, orada çalışmaya hak kazanan 290 kişi muhtemeldir ki ikametini de Bartın dışına aldıracak; birçoğu Zonguldak’a her gün gel git yapmak yerine oradaki bölgelere taşınacak. 290 kişi demek 290 aile demek. İşçilerin aileleriyle Bartın’dan gitmesi ve emekli olan vatandaşlarımızı da düşününce bunun ciddi bir ekonomik kayba neden olacak çok açık. TTK, bilerek ya da bilmeden, “işe başlama yerine” ilişkin sözünü tutmayarak Bartın’ın ve Amasra’nın sosyoekonomik yapısıyla oynuyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir.”

YAŞANAN TÜM BU SÜREÇ SİYASETLE DOĞRUDAN İLGİLİ

“İşe başlayacağı müessese Bartın yazmasına rağmen kurada çalışmaya hak kazananların Zonguldak’a yönlendirilmesinde ne gibi amaçlar var bilmiyoruz. Art niyetli yorumlamak istemiyoruz; ancak iktidarın uygulamalarına ve geçmiş deneyimlerimiz göz önüne alındığında TTK Amasra Müessesesi’ne yönelik gizli bir planın olduğu şüphesi de güçleniyor. Amasra Müessesesi’nin sayısını azaltarak TTK’yi tümüyle özelleştirmeyi mi planlıyorsunuz? AKP Bartın Milletvekili konuyu “siyasete alet etmeyin” diyor ama yaşanan tüm bu süreçlerin hepsi oldukça siyasi. Amasra’da maden faciasına giden süreçteki liyakatsizliklerden üretim baskısına, iş cinayetinden davada adalet beklentisinin karşılanmamasına, TTK’nin sadece 400 kişilik kurasına 7 bin 374 kişinin katılmasından Amasra TİM’de çalışan kamu işçi sayısının sürekli azaltılmasına kadar her şey politik. “İş verdik” diyerek konuyu geçiştiremezsiniz. İşin Bartın’a ekonomik etkisi, çalışanların taşınması durumu vs. tüm bunlar net bir şekilde açıklığa kavuşmalıdır.”

ÜRETİM BASKISI VAR, İŞÇİ SAYISI AZ AMA TTK İŞÇİLERİ ZONGULDAK’A
YOLLUYOR!

“Amasra Maden Faciası’nda neredeyse tüm raporlar ve tanık ifadeler müessesede üretim baskısı olduğunu belirtiyordu. Amasra TİM’de az sayıda işçiye yoğun iş yükü veriliyor; yanı sıra müessesede çok sayıda işçinin de emeklilik hakkının kazandığını da biliyoruz. Hem üretim baskısı var, hem işçi sayısı az, hem de emekli olacak personel sayısı artıyorken TTK, 400 kişilik kuradan sadece 110 kişiyi Amasra’ya
görevlendiriyor. Burada bilinçli olarak Amasra TİM’den kamunun elinin çektirmeye çalışıldığını görüyoruz.”

AMAÇ KAMU İŞÇİ SAYISINI AZALTIP AMASRA TİM’İ ÖZELLEŞTİRMEK Mİ?

“Amasra maden sahaları zaten rödovans karşılığı işletilmek üzere özel sektörün elinde. Sayıştay raporlarına göre özel sektör, kömür çıkarmadığı gibi rödovans ücretlerini de ödemedi. Amasra sahasının yine yaklaşık yüzde 90’lık zengin taşkömürü rezervinin özel bir şirkette tahsis edildiği; TTK’nin madencilerinin ise kalan sahada çalışmak zorunda bırakıldığını Amasra Faciası’nda hepimiz acı şekilde gördük. Şimdi kamuya ait sahayı da işçi sayısını azaltarak veya çeşitli gerekçelerle özel şirketlere mi sunacaksınız? Özellikle iktidar yetkilileri bu konuyu yakından takip ettiğimizi bilsinler. Bu kurumun yeraltı yerüstü tüm sahaları kamulaştırılmalı ve devlet eliyle üretim yapılmalıdır. Hem kamu yararı için hem de işçilerimiz için en uygun yol budur.”

YORUM YAP